Lijnets
Deze grafische techniek bestaat uit een proces waarbij een tekening in metaal wordt uitgebeten door kopersulfaat met het doel er een afdruk van te maken. De tekening wordt in spiegelbeeld in de etsgrond aangebracht met een etsnaald. De etsplaat wordt vervolgens enige tijd in kopersulfaat gelegd. Dit vreet gedeeltelijk het metaal weg van de uitgekraste delen. Als vervolgens de etsgrond wordt verwijderd, inkt in de uitgebeten delen wordt gewreven en we de etsplaat, met een vel papier bedekt, door de diepdrukpers halen, hebben we een afdruk.
Droge naald
Als we een etsplaat zonder etsgrond met een etsnaald bewerken spreken we van een droge naald. Hier komt dus geen zuur aan te pas.
Ets-aquatint
We spreken van aquatint als de etsplaat eerst bestrooid wordt met hars. Door de plaat te verhitten wordt de hars op de plaat gefixeerd. Door de plaat in fases af te dekken met etsgrond en de plaat langere of kortere tijd in het kopersulfaat te etsen kunnen we gradaties in toon aanbrengen.
Kleurets
We kunnen op verschillende manieren een kleurets maken. Bijvoorbeeld: de etsplaat na bewerking met verschillende kleurinkten bestrijken. Dit heet à la poupée. Ook kunnen we met verschillende platen werken. Elke plaat krijgt dan een andere kleur. Soms wordt er gebruik gemaakt van (water)verf of kleurpotloden om een afdruk in te kleuren. Dit noemen we dan ook een ingekleurde ets.
Blinddruk
Een blinddruk is een reliëfdruk waarbij geen inkt wordt gebruikt.
Carborundumdruk
Carborundum is siliciumcarbide, een zeer hard slijppoeder.
Dit wordt op een zinkplaat bevestigd. Het poeder kan o.a. worden gelijmd of ingebrand. Het carborundum vormt dan een laag op de afdrukplaat waar de drukinkt op blijft zitten, zodat donkere vlakken bij het afdrukken ontstaan.